CampusCache

Lär känna Åbo med geocaching

Vad

Geocaching är ett aktiverande sätt att njuta av naturen och utforska din omgivning. Våra rutter tar dig genom Åbo sevärdheter.

Hur, Campussport x TYS

Du behöver Geocaching -appen för att spela, klicka på ikonen för att ladda ner den gratis.
Du måste registrera dig i appen för att kunna spela. Denna rutt är öppen året runt. Ruttbeskrivningarna för CampusSport x TYS finns på engelska, finska och svenska.

för vem

Till studenter som är låsta inomhus på grund av Covid-19, nya och erfarna geocachare och alla som är intresserade av natur och utomhus!

Hur, andra rutter

Du behöver GoCache -appen för att spela, klicka på ikonen för att ladda ner den gratis. Du behöver inte registrera dig för appen, men du behöver ett smeknamn och en spelkod för att kunna spela dessa rutter. Dessa rutter är öppna vid olika tidpunkter, kolla deras respektive sidor för schema och spelkoder. Dessa rutter är endast på engelska.

Vanliga frågor

Geocaching är ett äventyr utomhus som äger rum hela tiden, över hela världen. För att spela använder deltagarna appen Geocaching och/eller en GPS -enhet för att navigera till smart dolda behållare som kallas geocacher. Det finns miljontals geocacher i 190 länder som väntar på att upptäckas – det finns nog till och med några nära dig just nu.

Här är listade grundläggande regler för att börja geocacha. Mer detaljerade riktlinjer kan du hitta från officiella geocachingsajter.

När jag placerar eller söker geocacher kommer jag att:

Inte äventyra mig själv eller andra

Observera alla lagar och regler i området

Respektera egendomsrätten och sök tillstånd där så är lämpligt

Undvik störningar eller allmänt larm

Minimera min och andras påverkan på miljön

Var hänsynsfull mot andra

Skydda spelbitarnas integritet.

Geocacher innehåller alltid en loggbok men inte alltid en penna. Kom ihåg att bära din egen penna när du geocachar. Loggen är inte officiell om du inte signerar loggboken, även om du loggar den i appen. Stäng försiktigt cacheminnet och lämna alltid tillbaka det där du hittade det.

Låt inte mugglar (personer utan geocaching) se dig och cacheminnet. Annars kan det leda till vandalism och förstöra cachen. Det kan också förstöra det roliga för andra geocachare om de ser dig. Det finns flera bra avledningstekniker som

pratar i telefon

fotograferar

knyta dina skosnören

fixa din cykel

gå ut med hunden

spelar Pokemon Go

Om du uppmärksammas trots dessa ansträngningar och de frågar vad du gör, var ärlig. Vem vet, kanske gör det dem intresserade att geocache sig själva.

Svårighetsnivåer berättar hur lätt eller svårt cacheminnet är att hitta. Svårigheten skalas mellan 1-5, 1 är den enklaste och 5 den svåraste. Svårigheter är en uppskattning av cachemakaren så även en cache markerad som lätt kan vara svår för vissa. Ibland finns det tips på cachebeskrivningssidan som hjälper till att hitta den.

GPS är inte 100% korrekt. Din telefons GPS kan röra sig ett tag tills den hittar din position. Vänta tills pricken stannar. Ibland kan höga byggnader, stenar eller träd förstöra GPS: en, så det är bra att utöka ditt sökområde om du inte hittar det från den markerade platsen. Även cachemakaren kan ha markerat platsen lite av.

Cachestorlek berättar vilken storlek cacheburkan är. Micro är den minsta, och de kan vara lika små som fingertoppen. De största du kan gå in i! Storlek betyder specifikt cacheburkan, så den kan maskeras till en större sten eller trädstam.

Gräv inte smutsen eller flytta stora bergformationer. Det är inte tillåtet att begrava cacher på marken eller under många stenar. Respektera miljön och låt den vara som den var.

Se dig omkring när du går och söker, utsätt inte dig själv eller andra för fara. De svåraste cacherna kan kräva klättring eller dykning, så sök inte i dessa cacher om du inte har erfarenhet och vet vad du gör. Den här typen av cacher ligger på svårighetsgraden 5.

Om du rör dig i okänt område, se till att du hittar hem även om telefonen tar slut på batteriet.

I en skog, bär långbyxor och ha handskar. Det kan finnas ormar, fästingar eller brännässlor.

Påminnelse om allemansrätter.

 

CampusSport x TYS -route är tillgänglig via appen Geocaching.

De andra rutterna är tillgängliga via GoCache -appen.

Genom att spela rutterna i GoCache kan du vinna priser. Priserna kommer att dras från spelare som anger deras universitetets e -post. Endast för högskoleelever och personal från Åbo. Priserna inkluderar Unica restaurang lunchkuponger och personliga tränarmöten till exempel.