CampusCache

Campussport x tys

Tervetuloa CampusSportin ja Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) geokätköreitille. Reitti kulkee pitkin Turun opiskelija-asuntokohteita, ja jokainen kätkökuvaus kertoo jotain sen alueen rakennuksista, alueen historiasta tai urbaanilegendoista. Kummituksiinkin saattaa törmätä.

Nämä kätköt löytyvät Geocaching-sovelluksesta. Kohteiden nimiä klikkaamalla pääset suoraan niiden sivuille. Geocaching vaatii rekisteröitymisen.

 

Yo-kylä Länsi

TYS:n asuntokohteista Ylioppilaskylän alueelta löytyy useampi, Aitiopaikka, tornitalo Ikituuri, Nummenranta, Yo-kylä länsi ja Yo-kylä itä sekä Tyyssija. Nykyään Ylioppilaskylän alueella asuu noin 4000 opiskelijaa ja se onkin Suomen suurin yksittäinen opiskelija-asuntokohde.

Ylioppilaskylän rakentaminen alkoi 1968 juurikin näistä Yo-kylä lännen taloista, kun arkkitehdit Jan Söderlund ja Erkki Valovirta voittivat ehdotuksellaan arkkitehtikilpailun. Museovirasto on luokitellut Ylioppilaskylän läntisen osan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Alue edustaa 1960-luvun strukturalistista suunnittelua. Talojen värityksen suunnitellut yhdysvaltalainen Howard Smith. Yo-kylän talojen väritykseen Smith haki kirkkaimmat sävyt, jotka 1960-luvun tekniikalla olivat mahdollisia. Tuloksena olikin Turun värikkäimmäksikin kutsuttu kaupunginosa.

Ylioppilaskylässä on useita urbaanilegendoja, joista tunnetuin liittyy alueen fasaaneihin. Ylioppilaskylä on tunnettu runsaasta fasaanikannastaan ja alueella liikkuessaan kuulee mitä suurimmalla todennäköisyydessä ainakin kerran fasaanin ”KÖÖK!”-kiekaisun. Ylioppilaskylän asukkaat ovatkin alkaneet kutsua fasaaneja tuttavallisemmin köökeiksi ja alueella liikkuu huhu, että köökit tarkkaisivat opiskelijoita tarkkaavaisesti ja suunnittelevat vallankaappausta! Ehkä onnistut itsekin bongaamaan köökin kätköjä etsiessäsi?

Aitiopaikka

Vuonna 2019 valmistunut Aitiopaikka on Ylioppilaskylän alueen uusin opiskelija-asuntokohde. Kohteen suunnittelussa panostettiin erityisesti ekologisiin ratkaisuihin. Kohteen katolla sijaitsee 516 aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähkön kohteen 256 asuntoon, ja vähän ylikin. Ylimääräinen sähkö jaetaan TYS:n muiden asuntokohteiden käyttöön Ylioppilaskylässä. Sisäpihalta löytyy ulkokuntosali, lentopallokenttä, grillauspaikka sekä lasten leikkipaikka kaikkien Ylioppilaskylän alueen, ja miksei muidenkin turkulaisten käyttöön 😊

Ylioppilaskylä on vuosikymmenten aikana saanut myös oman kummituksen ja kummitustarinan. Tunnetuin kummituksista lienee hautausmaan tyttö, joka odottaa yöaikaan kotiin palaavia opiskelijoita Katariinan hautausmaalla. Yhden kuvauksen hautausmaan tyttöön liittyvästä kummitustarinasta voit kuunnella Ylen Seitsemän aavetta -podcastista. Toiseen Ylioppilaskylän alueen kummitustarinaan, Itkevään huoneeseen, voit tutustua esimerkiksi Aaveiden Turku -kirjassa (Haamu, 2019).

Haliskylä

1980–1990-lukujen vaihteessa valmistunut ja vuosina 2014-2016 perusparannettu Haliskylä on yli 330 opiskelijan koti. Opiskelijat eivät kuitenkaan ole olleet ensimmäiset Halisten ja sen ympäröivien alueiden asukit, vaan alueella on ollut asutusta jo kauan ennen Turun perustamista. Haliskylästä Aurajokea Turun keskustaan päin sijaitsevan Koroisten alueen kerrotaan olevan varsinaisen vanhan Turun ensimmäinen asutuspaikka 1100-luvulla. Paikalla sijaitsi jo tuolloin merkittävä kylä, kauppa- sekä markkinapaikka Halistenkosken estäessä laivojen nousun edemmäksi yläjuoksulle.  

Kuunsilta

Räntämäestä löytyy kolme TYS:n asuntokohdetta pienkerrostalokohteet Kuunsilta ja Pilvilinna sekä rivitalokohde Kotivalo. Kuten nimistä voi huomata kaikki kohteet on nimetty taivaankappaleiden mukaan. Samalla ajatuksella on nimetty myös Varissuolla sijaitseva Iltakajo, Kupittaalta löytyvä Kiertotähti sekä Harittuun rakennettu Auringonnousu. Kuunsillan pienkerrostalokohteella on muutakin yhteistä Auringonnousun asuntokohteen kanssa. Jos satut vierailemaan molemmissa kohteissa, saatat huomata, että ne muistuttavat paljon toisiaan – ne on suunnitellut sama irlantilainen arkkitehti George Wright.

Iltakajo

TYS:n Iltakajon asuntokohde on kokonaan varattu vaihto-opiskelijoille. Kohteessa asuukin vuosittain yli 200 vaihto-opiskelijaa. Iltakajon lisäksi TYS majoittaa vaihto-opiskelijoita Ylioppilaskylä länteen. Kaiken kaikkiaan vuosittain säätiön asunnoissa asuu noin 360 vaihto-opiskelijaa.

Iltakajon lähellä sijaitseva Turun Normaalikoulu (Norssi) on Turun yliopiston ylläpitämä harjoittelukoulu. Koulussa on peruskoululuokat 1-9 sekä lukio. Kasvatustieteiden ja aine- ja luokanopettajaopiskelijat tekevät harjoittelunsa täällä. Norssi on aktiivisesti mukana Varissuon alueen kehittämisessä sekä koulu osallistuu paljon valtakunnallisiin ja paikallisiin tutkimus- ja kehityshankkeisiin.

Auringonnousu

Auringonnousu oli vuonna 1987 valmistuessaan aivan uudenlainen opiskelija-asuntokohde Turussa. Irlantilainen arkkitehti George Wrightin inspiraationa kohteen suunnittelussa toimi klassinen englantilainen kylämiljöö. Wright suunnitteli kohteeseen uudenlaisen kampusratkaisun, oman suojaisan sylin opiskelijoille, jossa on kaksi sisäpihaa. Toisen sulkevat joka sivultaan rakennukset ja toinen rajautuu osittain mäenrinteeseen. Sisäpiha pääsisäänkäynnin holvikaaren innoittajana toimivat taas suunnitteluvaiheessa käynnissä olleiden Los Angelesin kesäolympialaisten stadionin päädyssä ollut holvikaari. Valtakunnallista näkyvyyttä kohde sai vuoden 1988 asuntomessuilla, joissa se oli mukana yhtenä etäkohteena. Esiteltävät asunnot kolmen hengen soluasunnon ja kaksion sisusti Kotiliesi-lehti.

Ironside

Ironside on Suomen toinen täysin teräksestä rakennettu talo. Kohde valmistui 1992 nuoriso- ja opiskelija-asuntokohteeksi ja on sitä edelleen. Erikoista Ironsidessa ei ole vain sen rakennusmateriaali, vaan osassa asunnoista on myös uniikki viherhuone. Nimensä kohde sai rakennusmateriaalistaan, mutta inspiraatiota nimeen antoi myös aikanaan hyvinkin suosittu yhdysvaltalainen rikossarja Etsivä Ironside.

Ispuri

Ispoisten kaupunginosassa sijaitseva TYS:n Ispurin asuntokohde koostuu Ispuri I:n kerrostalosta ja Ispuri II-III pienkerrostaloista. Kohteen lähellä sijaitsee hyviä ulkoilureittejä ja retkipaikkoja. Ispoisten ja Luolavuoren vesitornin välisellä metsäalueella olevalla Luolavuoren luonnonsuojelualueella sijaitsee esimerkiksi yksi Suomen komeimmista luolista, varhaismetallikautisia kivistä kasattuja hautaröykkiöitä ja Ropovahaksi kutsuttu vanha Turun kaupungin rajakivi satojen vuosien takaa. Reilun puolentoista kilometrin päässä sijaitsevalla Uittamon uimarannalla on mukava käydä polskimassa lämpiminä kesäpäivinä.

Kiertotähti

Kiertotähti on rauhallinen TYS:n rivitalokohde lähellä Turun keskustaa ja Kupittaan puiston urheilupalveluja. Kupittaan puisto tarjoaa kohteen asukkaille loistavat sisä- ja ulkourheilumahdollisuudet. Alueelta löytyy mm. urheiluhalli, katukoriskenttä ja rantalentopallokentät. Alueella on myös maauimala, joka on auki kesäkuukausina. Opiskelija-asuntojen lisäksi Kiertotähdessä on myös nuorisoasuntoja. Nuorisoasunnon voi vuokrata turkulainen 18-29-vuotias nuori, jonka ei tarvitse olla opiskelija. Nuorisoasuntoja löytyy myös TYS:n Ironsiden asuntokohteesta.